«Πρακτικές των Αστικών Κοινών» – Σάββατο 16 Μάη | Παρουσίαση & εργαστήριο στο Commons Fest από το Koino Athina

poster>.<
Τι μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί παράδειγμα «αστικού κοινού»; Πώς λειτουργεί, τι δυσκολίες και περιορισμούς αντιμετωπίζει, πού εντοπίζονται προβλήματα και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν;

Συγκριτική μελέτη και παρουσίαση περιπτώσεων χώρων, όπου καταγράφεται προσέγγιση της έννοιας του «αστικού κοινού» στην Αθήνα. Χώροι της πόλης, επί της επικράτειας των οποίων επιχειρούνται η αναγνώριση, η χρήση και η διαχείρισή τους ως κοινά αγαθά.
Πρόκειται για απόπειρα ανάδειξης χαρακτηριστικών και τυπολογιών, βάσει κοινών κατηγοριών που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα εγχειρίδιο των αστικών κοινών. Εξετάζονται  παραδείγματα όπως το θέατρο Εμπρός, το πάρκο Ναυαρίνου και η Ακαδημία Πλάτωνος. Αν και τα υπάρχοντα πειράματα αποτελούν αποσπασματικές αναζητήσεις στο χώρο της επανοικειοποίησης της πόλης και δεν εντάσσονται πάντα στην διευρυμένη οπτική για τα κοινά, η παρατήρηση, ανάλυση, κατανόηση και ευρύτερη επικοινωνία τέτοιων πειραμάτων αποτελεί η ίδια μια διαδικασία ανοίγματος.

Στο εργαστήριο που θα ακολουθήσει, θα γίνει προσπάθεια εμβάθυνσης πάνω στις έννοιες, μέσα από μια in situ συμμετοχική διαδικασία, που έχει στόχο να αναδείξει την χωρικότητα των κοινών.
(Το υλικό της παρουσίασης και μια σύνοψη του εργαστήριου θα είναι διαθέσιμα online  μετά την παρουσίαση στο Commons Fest

Σάββατο 16 Μαΐου
Παρουσίαση στις 12:00μμ | εργαστήριο στις 15:00μμ
Commons Fest 2015, 15-17 Μαΐου, Κτίριο Αρχαιολόγων, Ερμού 134 Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο.
Αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ: εδώ
Είσοδος ελεύθερη

>.<

CommonsFest 2015
Ένα φεστιβάλ για τα Κοινά Αγαθά. Χτίζοντας πάνω σε κοινές αξίες, παράγοντας κοινούς πόρους.

Αναζητούμε μαζί απαντήσεις για τη συλλογική διαχείριση των φυσικών και ψηφιακών πόρων που ανήκουν σε όλους: την ενέργεια, τη γνώση, την υγεία, το περιβάλλον, τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.
Θα μιλήσουν οι: Richard Stallman, Massimo DeAngelis, Pat Conaty, Σταύρος Σταυρίδης, Αλέξανδρος Κιουπκιολής και 30 ακόμη εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, κινημάτων και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την παραγωγή και διαχείριση κοινών πόρων.
Παρεμβάσεις από Πελίτι, ΒΙΟΜΕ, Κίνηση 136 για το νερό, κοινωνικά ιατρεία Θεσσαλονίκης και Ελληνικού, P2Plab, hackerspace.gr, ΕΛΛΑΚ.
Ένα τριήμερο φεστιβάλ με ομιλίες, εργαστήρια, συζητήσεις και πολλή μουσική.
Join the event on facebook

11209696_984719291562392_1233113420588074404_n


Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s